VoilaMode

Metaxa: a 12 csillagos élménybeszámoló

…the Original Greek Spirit

Nagy izgalommal mentem el a szeptember 16-án megrendezett, sajtótájékoztatóval egybekötött rendhagyó italkóstolásra, melyet a Metaxa egyetlen, görögországi master blendere, Costas Raptis tartott Budapesten. A bársonyosan lány, világhírű görög ital megismerése mellett Trokán Nóra színművésznővel is volt szerencsénk beszélgethetni a görög életérzésről, majd közösen mindenki megkóstolhatta, a bátrabbak pedig el is készíthették a saját Metaxájukat a cseppmester útmutatásával.

Costas Raptis és Trokán Nóra

Időpont: 2014. 09. 16.
Helyszín: Bols Mixerakadémia

Mivel igyekeztem időben oda érni a 11 órás kezdésre, az induláshoz szükséges kávé mellé sajnos nem hagytam időt a reggelire, így éhgyomorra  már nem volt szívem leitatni az alkoholhoz amúgy sem hozzá szokott szervezetemet a felszolgált 6 különböző Metaxa itallal. Az alkoholok könnyed, elegáns, kissé fűszeres illata hihetetlenül finom volt, és szinte teljesen körbe érte a BOLS Mixer Akadémiát, mely tökéletes helyszínként szolgált a sajtó számára rendezett szemináriumnak.

Metaxa

A bemutató alatt Costas Raptis Úr mesélt nekünk a görög napfényben érlelt, kézzel szüretelt szőlőfajtákról, a nagy múltú borászati hagyományokról, a METAXA Házról – felfedve közben néhány, csak az igazán beavatottak előtt ismert „titkot” a csillogó, aranyszínű ital készítéséről. Ahogy hallgattam, szinte magam előtt láttam a napfényes Görögországot, a türkizkék tengerpartot és a mézédes  szölőfürtöket.

A BOLS Mixer Akadémián megrendezett, a METAXA nevével fémjelzett eseményen közelebbről is megismerhettük és megízlelhettük az attikai napfényt őrző szőlőszemekből készült, bársonyos italt, melynek igen karakteres, mégis lágy íze van, és tisztán, vagy jéggel is fogyaszthatjuk.

Metaxa

A METAXA remek alapanyagul szolgál különböző koktélokhoz is: erről győzte meg a hallgatóságot Ódor András bartender, aki a budapesti őszben a görög napsütést idézte a csillogó, aranyszínű párlatból készíthető különféle hagyományos, illetve modern kreációkkal. Záróakkordként Costas Raptis „dedikált” néhány üveg különleges minőségű, 12 csillagos METAXÁT – egyet a rendezvény ismert vendégének, az édesanyja révén görög származású, fiatal és tehetséges Trokán Nóra színésznőnek ajánlva.

Trokán Nóra

Végül egy kis METAXA-történelem:

Spyros Metaxa 1880-ban érkezett Attikába, azzal a feltett szándékkal, hogy a görög borkészítés hagyományait saját, eredeti ötleteivel „fűszerezve” valami igazán különleges italt alkosson. A megálmodójáról elnevezett, bársonyosan selymes ízű görög párlat nyolc év kísérletezés után, 1888-ban jelent meg először a piacon, és szinte azonnal világsikert aratott. A METAXA egy igazán exkluzív, elegáns és kiváló minőségű ital: a fiatal és ambiciózus Metaxa ugyanis azt találta ki, hogy a zamatos, görög nap érlelte szőlőfajtákból készült borait összeházasítja. Több éves próbálkozás után született meg a speciális fűszereket tartalmazó, nem mindennapi eljárással lepárolt és érlelt, azóta is töretlenül népszerű METAXA.

Metaxa

A bársonyosan lágy ital alapanyagául szolgáló három, magas cukortartalmú szőlőfajtából készült különleges bort lepárolják, majd kézzel készített, több méter magas tölgyfa hordókban minimum három évig, de akár több évtizedig is érlelik – az évek számát a csillagok jelzik a palackon. Ezután az Égei-tenger vidékéről származó, csodás zamatú muskotályborokkal, természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. A keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át – ez adja az ital egyedülállóan selymes ízét –, és további hat hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül -6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik.

Egy kis érdekesség: állítólag a gyár alapjainak kiásásakor ókori pénzérmék kerültek a napvilágra. Az ezeket díszítő szalamiszi harcos lett a METAXA szimbóluma. Az ital egyébként viharos gyorsasággal aratott sikert előbb Athénban, majd I. György angol király udvarában, s hamarosan a szerb, az orosz, és az etióp uralkodók körében is.

Costas Raptis

Mára a METAXA a világ 60 országában forgalmazott, és az 50 legnépszerűbb szeszesital-márka között helyet foglaló ital. Nem is csoda, hiszen a csillogó, típusától és korától függően az arany különböző árnyalataiban játszó METAXA minden cseppjében a napsütést őrzi – és ki ne lenne kíváncsi a görög napfény ízére, különösen a borúsabb napokon?

Csodás élmény volt, köszönöm!

MetaxaHa tetszett a poszt, gyertek és csatlakozzatok a VoilaMode Facebook oldalához, de természetesen az Instagram-on is követhettek: @voilamode13

Christine
METAXA
Bols Mixerakadémia
1092 Budapest, Erkel utca 13/A.

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!