A Sofitel francia borhetekkel ünnepelte a szüreti időszakot

…a szőlőszemek legkiválóbb mesterei egy helyen

A Sofitel szállodalánc világszerte valamennyi szállodájában Francia Borheteket szervezett a nemzetközi bor-program keretein belül. Az októberi hónapot teljes egészében a francia boroknak szentelték a Sofitel Budapestnél, ezzel ünnepelve a szüreti időszakot, amely hagyományosan ebben az időszakban zajlik. Így nem kis öröm volt számomra, hogy én is meghívást kaptam az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelésére. Ha kíváncsiak vagytok milyen egy valódi szüret Tokaj-Hegyalján, és hogyan is készül a világ egyik legkiválóbb, legismertebb bora, akkor tartsatok velem Holdvölgy pincéibe.

Október 21-én jó korán keltem, és sietve szedtem össze magam, hogy véletlenül se maradjak le életem legelső szüretéről. Indulás előtt épp csak annyi időm volt, hogy befonjam a hajam és kortyoljak párat a reggeli kávémból, hisz már 7-re ott kellett lennem a Paris Budapest Étterem előtt. A szállodánál már várt rám Klaudia és a Sofitel Budapest egy kisebb baráti köre, hogy a fantasztikus reggeli falatok után egy kellemes napot tölthessünk el együtt a Tokaji Borvidéken, a Holdvölgy Pincészetben, a legfinomabb magyar és francia borok társaságában egy igazi magyar szüret keretein belül.

 

Gumicsizma elpakolva, esőkabát összehajtva, kizárólag a biztonság kedvéért, kiskosár a mézédes szőlőszemeknek és metszőolló, csak hogy mi is kivegyük részünket a munka nehezéből. Készen álltunk a szüretre…

 

Sötétben indultunk, de az út kellően hosszú volt ahhoz, hogy mire megérkeztünk Holdvölgy mesés birtokára, már ragyogó napsütésben kóstolhattuk végig a házigazdáink által kínált ínycsiklandozó falatokat, és lélekmelegítő italokat. Egy kis pihenés után ismét buszra szálltunk, hogy mielőbb nekilássunk a szüretelésnek, amit már mindenki nagyon várt.

A szüret teljes baráti összefogással történt a szőlősorok között. Pontos előírás alapján metszettük a mézédes szőlőfürtöket, óvatosan kiválogatva kosárba helyeztük őket, majd a megtelt kosaraink tartalmát az óriási műanyag ládákba szórtuk, persze csak is finoman, hogy a lehető legkevésbé sérüljenek a szőlőszemek. Munkánk gyümölcsét végül traktorral elszállították a borászat feldolgozóüzemébe, ahol következhetett a szőlőszemek feldolgozása, préselése, és a must kinyerése, melynek minőségét természetesen azonnal leellenőriztük. 

A nap végére még maradt időnk a borászat alatt elhelyezkedő pincerendszer végiglátogatására és a nemes borok végigkóstolására. És bizony, aki egyszer megkóstolja Holdvölgy borait, az örökre megszereti.

Holdvölgyről:

A Holdvölgy birtok egy kis parcellából született, melyet a tulajdonos, Demkó Pascal édesanyja ajándékozott annak idején férjének születésnapi ajándék gyanánt. Pascalt édesanyja bízta meg, hogy édesapja szülőhelyén, a Tokaji Borvidéken kutasson fel új szőlőterületeket. A keresés során a vidék egyedisége és a benne rejlő lehetőségek valósággal lenyűgözték: a birtok mára 25 hektárra nőtt s minden parcellája történelmileg klasszifikált dűlőben fekszik. A minőség kulcsa minden egyes parcella alapos ismerete, a kompromisszumok nélküli szőlőtermesztés és szüret illetve az ennek megfelelő borkészítés. A birtok állandó törekvése, hogy boraik az adott fajta és évjárat tükrében a lehető legpontosabb lenyomatát adják a dűlőknek.

A birtok története:

A Holdvölgy Borászat 25 hektáron gazdálkodik. Birtokunk Tokaj-Hegyalján, Mád legkiválóbb területein, 7 különböző dűlő 20 parcelláján terül el. Az érlelő pince összesen 1,8 km hosszú járataival a környék egyik legrégebbi és leghosszabb pincerendszere, amelynek egyes részeit már a XVI. században elkezdték megépíteni. Ezek együtt biztosítják a hátteret és lehetőséget a Holdvölgy Borászat céljainak eléréséhez. A borászat megalapításának kezdete egy születésnapi ajándékhoz kapcsolódik. Az egy hektáros szőlőterületből 2006-ra 25 hektáros birtok lett. Fejlődésének fő mozgatórugója egy kiváló borászat megalapításának víziója volt. A Holdvölgy birtokon borász és szőlész szoros együttműködésben dolgozik a kitűzött célok elérése érdekében. Csak kiváló szőlőbogyókból lehet elkészíteni a magas szintű elvárásoknak megfelelő bort. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő szőlészeti szakmai és technikai hattér, parcelláink egységesen egészséges képe illetve a szőlész és borász szoros együttműködése.

A pince és a hozzá tartozó üzem bemutatása:

A borászat alatt elhelyezkedő pincerendszer kialakításának kezdete a XIV. századra tehető. A javarészt riolit tufába vájt pince mind a tizenegy lejárata a Holdvölgy birtok területén található. Ez a zárt rendszer kiváló adottságokkal rendelkezik. Természetes környezete a Cladosporium Cellare-nak, amely a pince magas páratartalma és az alkoholpárolgás együttes hatására kezd kialakulni, és idővel ez a jótékony hatású gomba vastagon beborítja a pince falát. Az egyensúly a bor és a nemespenész között megismételhetetlen, nagyon egészséges klímájú pincelégteret teremt, ami elengedhetetlen része a kiváló és egyedi borkészítésnek a Tokaji borvidéken. A birtok alatt elhelyezkedő pincerendszer – korábbi nevén az Úri Borok Pince – a történelem során mindig fontos szerepet játszott a borvidék életében. Fő bejárata, amely 1867-ben épült az azonos évű Tokaj-Hegyalja album egyik metszetén is megtalálható.

Az ültetvény bemutatása:

1772-ben Tokaj-Hegyalján klasszifikálták a világon elsőként a dűlőket A dűlőminősítésekből tudjuk, hogy melyek azok a parcellák ahol több száz évvel ezelőtt is kiváló szőlő termett, amelyből minőségi bor született. Tudatosan keresték, válogatták és vásárolták meg 7 különböző dűlőn a 20 kiváló parcellát. A mádi medencében rendkívül gazdag a talajszerkezet, amely a területek diverzifikáltságának köszönhetően maximálisan megmutatkozik borainkban is. Az egyedi terroir és dűlőink kiválósága együtt teszi lehetővé a különleges birtokstílus kialakítását is. Csak kiváló szőlőbogyókból lehet elkészíteni a magas szintű elvárásoknak megfelelő bort. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő szőlészeti szakmai és technikai hattér, a  parcellák egységesen egészséges képe illetve a szőlész és borász egész éves szoros együttműködése. Egyedül így lehet megalkotni a kivételes minőségű borokat.

A birtok borai:

Hold And Hollo dry 2007; Hold And Hollo sweet 2007; Pop Uppp Méthode traditionnelle extra brut sárgamuskotály pezsgő Nyulászó dűlő 2010; Holdvölgy Meditation Furmint 2007, 2009; Holdvölgy Expression Hárslevelű Holdvölgy dűlő 2007; Holdvölgy Expression Hárslevelű Becsek 2008; Holdvölgy Expression Hárslevelű Becsek 2009; Holdvölgy Eloquence Szamorodni 2007; Holdvölgy Exaltation Sárgamuskotály Nyulászó dűlő 2011; Holdvölgy Signature Édes birtokválogatás 2007; Holdvölgy Aszú 6 puttonyos 2006; Holdvölgy Intuition No1. Zéta Szamorodni Holdvölgy dűlő 2007; Holdvölgy Intuition No2. Sárgamuskotály Nyulászó dűlő 2008.

Vendégfogadás és egyéb szolgáltatások:

Kalandos borkóstoló a Holdvölgy Pincelabirintusban! Öt csodás Holdvölgy bort rejt a több száz éves pincelabirintus, melyet egy térkép segítségével kell megtalálni. Fedezzétek fek Tokaj-hegyalján Mád legkiterjedtebb történelmi pincerendszerét! Több száz éves járatok, közel 2 km hossz, 108 ág és 3 szint egyedülállóan feltárt komplexuma várja a látogatót. Ár: Felnőtteknek 3000 Ft/fő Jó éjszakát! Borkóstoló a Holdvölgy Pincerendszerben 2014. június 28-án Mádon 16:00-tól 21:00-ig. A kóstolóban bemutatott borok: Meditation Furmint 2007, Intuition Sárgamuskotály 2008, Signature Birtokválogatás 2007. Borkóstoló Ár: 1.500 Ft/fő Holdvölgy borokban gazdag nyári napok a Mádi Kúria Hotel*** és Rendezvényközpontban! Üzem- és pincelátogatással egybekötött, 5 soros borkóstoló a Holdvölgy Pincerendszerben, Mád legkiterjedtebb történelmi pincerendszerében. A szállás árából az első éjszaka 30% kedvezményt adnak. Éttermükben 20%-os kedvezménnyel kóstolhatjuk meg remek ételválasztékukat!

A szüret utolsó napján jártunk Mádon, ahol gumicsizmában, metszőollóval felszerelkezve ismerkedhettünk meg Holdvölgy kitűnő pincészetével és minőségi boraival. Csodás élmény volt számomra, csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy életében legalább egyszer próbálja ki testközelből is az őszi szüretelést Tokaj-Hegyalján.

Köszönöm a Sofitel Budapest Hotel és a Holdvölgy kollégáinak, hogy részt vehettem és átélhettem ezt a fantasztikus élményt, örök emlék marad számomra.

Christine

Tovább a blogra »