Az első olasz pezsgőház a VinCE Budapesten is bemutatkozik

Hazánkba látogat Massimiliano Gancia, az alapító ükunokája

Olaszország első pezsgőháza, a Gancia is bemutatkozik Magyarország legnagyobb boros-pezsgős rendezvényén, a VinCE Budapesten. A pezsgőház standján a háromnapos show ideje alatt bárki megkóstolhatja az olasz életstílus és az ünneplés megtestesítését jelentő Gancia pezsgőket, egy mesterkurzus keretében pedig a Gancia család ötödik generációs képviselője, Massimiliano Gancia mutatja be a márka legjobb tételeit.

Massimiliano Gancia a VinCE Budapesten

A 2015. március 6-tól 8-ig tartó VinCE Budapesten a borok mellett a pezsgők is fontos szerepet kapnak. A rendezvény minden napján lesz buborékos mesterkurzus, a Ganciának pedig az a megtisztelő szerep jutott, hogy a harmadik napon zárhatja a világ legjobb pezsgőinek sorát, ahol nem más, mint Carlo Gancia ötödik generációs leszármazottja, Massimiliano vezeti be a résztvevőket az olasz pezsgőkultúrába és részletesen bemutatja a Gancia pezsgőházat. Az autentikus előadás mellett természetesen lesz vezetett kóstoló is, az ötcsillagos környezetben a Gancia Proseccóval, a kizárólag a mesterkurzuson elérhető, palackos erjesztésű Valdobbiadene Proseccóval, a brut és a rosé Pinot di Pinot-val, valamint a Gancia Asti és Brut változataival lehet megismerkedni. Hamarosan forgalomba kerülnek Magyarországon az alapváltozatokhoz hasonló, tartályos erjesztéssel készített, komplex ízvilágú Pinot di Pinot tételek, illetve a tradicionális, palackos erjesztésű módszerrel készült, 24-től 60 hónapig érlelt prémium verziók is.

A történelmi múlt és az olasz életérzés összekapcsolódása

Az autentikus Gancia pezsgők története már 1850-ben elkezdődött, amikor Carlo Gancia a franciaországi tanulmányútjáról visszatérve megalapította Olaszország első pezsgőcsaládját. A pezsgőkészítés hazájában elsajátított tudással felvértezve kialakította a csodálatos piemonti pincészetet, amely azóta is tökéletes körülményeket nyújt a legjobb pezsgők nemesítéséhez, különlegessége miatt az UNESCO még a világörökség részévé is minősítette. A széleskörű kompetencia és a megfelelő környezet adja a Gancia pezsgők alapját, hogy a baráti összejövetelek és a családi ünnepek méltó kísérője legyen. Olaszos stílusossággal megtervezett palackjainak köszönhetően már messziről kitűnik az átlagos pezsgők közül. A minőségi alapanyagok, a korszerű technológia és a gazdag portfólió miatt a Gancia márka remek választás lehet a könnyed partik kísérőjétől kezdve a legelegánsabb fogadások kiegészítőjéig.

A prosecco életérzés – ha igazi olasz hangulatra vágyunk

A Gancia kínálatának alapverziói már hazánkban kaphatóak: a pezsgők gyártásánál leginkább elterjedt módszerrel készül a Gancia Prosecco, hiszen előállításánál az ún. tartályos erjesztést alkalmazzák, aminek elődjét egy olasz úriember, bizonyos Federico Martinotti honosította meg. Ennek lényege, hogy az alapbort hatalmas, nyomásálló acéltartályokban erjesztik élesztő segítségével, melynek eredményeként létrejön az ital szén-dioxid tartalma. Emiatt a proseccóra nem az összetett, élesztős jegyek jellemzőek, hanem illat- és ízvilágában a glera szőlőfajta (korábbi nevén prosecco) lágy, gyümölcsös aromái kerülnek a középpontba. Elengedhetetlen kiegészítője egy igazi olaszos aperitivonak is, ahol fontos, hogy a kellemes, étvágygerjesztő ízek domináljanak, de visszafogottsága miatt koktélalapanyagként is kiváló. A Ganciával részesei lehetünk a mediterrán „prosecco életérzésnek”, az apró buborékokkal kísért könnyedségnek, mellyel feldobhatjuk, lazává tehetjük mindennapjainkat. Ha komplex gasztronómiai élményre vágyunk, akkor a Gancia Proseccót érdemes gyümölcsökkel, sonkákkal, halakkal, sajtokkal, salátákkal vagy akár osztrigával párosítani.

 A portfólió másik kedvelt darabja a friss és gyümölcsös Gancia Rosé, amely a nyáresti beszélgetések kiváló a partnere, ami remekül bizonyítja, hogy a szimpla rozéfröccsön túl is van élet. Elsősorban saláták, fehér húsok és olasz tésztafélék mellé ajánlott. Az intenzív Gancia Brut a kifinomult és tudatos fogyasztók választása, akik elsősorban az eleganciát preferálják. Szárazsága miatt elsősorban étkezés előtt érdemes fogyasztani. Az ünnepek, fogadások legjobb kiegészítője.

A speciális módszerrel készült Gancia Asti különlegessége, hogy a megszokottól eltérően itt a pezsgő alapjául nem a bor, hanem a must szolgál. Édes karaktere miatt a desszertek méltó kísérője.

Pezsgőzés Magyarországon

A magyarországi fogyasztók a statisztikák szerint a magasabb cukortartalmú pezsgőket kedvelik leginkább, azonban az elédesedett ünnepi időszakon kívül egyre nagyobb szerepet jut a száraz kategóriáknak is. A Gancia portfóliójában mindenki megtalálhatja a saját ízlésvilágának megfelelő pezsgőket, de érdemes lehet kipróbálni egy-egy új kategóriába átvezető tételt is.

A teljes körű élmény elérése miatt fontos odafigyelni a fogyasztási etikettre. Használjunk tulipán formájú pezsgős vagy boros poharat, ami szépen összegyűjti az aromákat és kordában tartja az elillanó buborékokat. A felbontás előtt érdemes kb. 8 Celsius-fokra lehűteni az italt, de tárolni elegendő csak száraz, hűvös helyen. A frissességük megőrzése érdekében ne őrizgessük hosszú időn keresztül a pezsgőnket, kivéve a nagy érlelési idővel készült tételeket.

VinCE Budapest Wine Show

Időpont: 2015. március 6-8.

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest***** (1073 Budapest, Erzsébet krt. 43.

„Barangolás az olasz pezsgőkultúrában a Gancia Pezsgőházzal”

Előadó:
Massimiliano Gancia

Helyszín: Carton Hungaricum terem

Időpont: 2015. március 8., 17:30 – 19:00

Jegyek és részletes program: vincebudapest.hu

Tovább a blogra »