Egy különleges kóstoló közel 300-fajta whiskyvel
Immáron ötödik alkalommal rendezik meg a világszerte népszerű whisky bemutatók magyarországi változatát, a Whisky Show-t. 2015. november 7-én, szombaton a Corinthia Hotel Budapest ad otthont a rendezvénynek, ahol 14.00- 21:00 között mintegy 300 különböző whiskyt és érlelt párlatot lehet megkóstolni.
Belépőjegyek 5000 Ft-ért korlátozott számban kaphatók, és kóstolójegyeket, illetve egy gravírozott kristálypoharat is tartalmaznak. A rendezvény nem titkolt célja, hogy a téma minden vonatkozásában tájékoztassa és egyben a kulturált, de igényes alkohol fogyasztás rejtelmeibe és értő élvezetébe is bevezesse az érdeklődőket.
A whiskyről
A whisky egy gabonapárlat, amely erjesztés, többszörös lepárlás, majd tölgyfahordós érlelés után kerülhet palackozásra. A legnevesebbek a skót whiskyk, melyek árpamalátából készülnek. A gyártás során a csíráztatott árpát hagyományosan tőzeggel fűtött kemencében szárítják, így nyeri el többé-kevésbé füstös ízét. Az ír whiskey (ők használják az “e”-t is az elnevezésben) szintén árpából készül, és a skót whiskyhez hasonlóan minimum 3 évig érlelik a hordókban, amelyeket azt megelőzően sherry, vagy bourbon whiskey érlelésére használtak – ez is nagy szerepet játszik mindkét whisky-féleség végső ízvilágának kialakításában.
Természetesen minél hosszabban (akár több évtizedig) érlelnek egy párlatot, annál sötétebb, teltebb, nemesebb lesz az íze – és ennek megfelelően annál drágább is az előállítása. A bourbon whiskey az USA-ban készül, kukorica alapú, minimum 2 évig érlelt. A kanadai whisky pedig főleg rozsból készül, és a négy fő whisky-féle közül ez a legkönnyedebb, legfrissebb fajtájú. A whisky végleges ízéhez nagyban hozzájárul az is, hogy érlelés közben milyen vidéken tárolják a hordókat, mivel a porózus fadongákon keresztül a külső levegővel is érintkezik az ital – így lehetnek például tengeri sós, mezei virágos illatjegyei is.
A whisky-gyártásban nagy szerepe van az ún. Master Distiller-nek (lepárlómester) és a Master Blender-nek (keverőmester), aki arról gondoskodik, hogy csupán érzékszerveit használva minden évben kikeverje – akár 50-féle különböző whiskyből – az adott márka és fajta jellemző ízvilágát. Minden lepárlónak két embere van erre a munkára, akik nem lehetnek egy helyen, nem ülhetnek egy repülőgépre – hiszen csak ők a tudói a pontos illat- és ízösszetételnek. Lehetetlen lenne ezt a tudást gépiesíteni vagy számokkal leírni, mivel élő anyagok feldolgozásáról beszélünk, amelyekre évről évre más környezeti hatások teszik lenyomatukat.
A Whisky Show ötlete
A Whisky Show-hoz hasonló bemutatóknak – csakúgy, mint hazánkban a jobbnál jobb bor- vagy pálinka fesztiváloknak – külföldön már nagy hagyományai vannak. A Whisky Show-n évente egyszer bárki átélheti azt a nem mindennapi élményt, hogy egy teljes délutánon és estén át összesen mintegy 300 különböző whisky márka közül kóstolhat. Bemutatásra kerülnek a legismertebb kevert, azaz blended whiskyk, skót maláta whiskyk, márkás ír whiskey-k, amerikai Bourbon, Tennessee, kukorica és rozs whiskey-k, valamint különféle minőségi whiskyk Kanadából, Japánból, sőt Tajvanról!
A lepárlók hivatalos palackozásain kívül bemutatásra kerülnek független palackozók különleges kiadású párlatai is. Így tehát a nagy és ismert márkák mellett találkozhat igazi kuriózumnak számító tételekkel is, többek között a Glenfarclas, a BenRiach, a Glenfiddich, a Nikka, vagy a Woodford lepárlók különlegességeivel és történeteivel. A Whisky Shownak idén is lesz egy limitált kiadású, a helyszínen megvásárolható különlegessége is: a Glenfiddich Original 1963 Straight Malt Whisky, amely a világpiacon elsőként, nagy mennyiségben értékesített maláta whiskyként alapozta meg a máig tartó skót single malt whisky trendet.
Programok
Mindent első kézből ismerhet meg, mivel a Skóciából, Japánból, Tajvanról, az Egyesült Államokból és Írországból érkezett szakértők személyesen kóstoltatják az aranysárga színű „élet vizét”. A rendezvény keretében 7 különteremben közel 30 ültetett előadás (ún. Master Class szeminárium) is megrendezésre kerül különböző témákban, ahol külföldi és hazai előadók mutatják be egy-egy márka termékeit, azok jellegzetességeit, és kóstoltatják meg a legkülönlegesebb párlataikat.
A Whisky Show hagyományos programelemein túl, mint amilyen a skót dudások felvonulása, a legjobb stand és legjobb whisky megválasztása, idén is lesz Whisky Koktél-Verseny, a Bols Mixer Akadémia szervezésében, valamint újdonságként megrendezésre kerül az Irish Coffee Cup 2015 verseny profi baristáknak, az “Egyesület a Magyar Kávékultúráért” szervezésében. A korábbi évektől eltérően külön Food & Drink terem is kialakításra kerül, ahol szendvicsek, ételkülönlegességek, speciális espresso és filterkávék, tea, csokoládé, kézműves sör és a Naturaqua szonzorálásában vízpontok is felállításra kerülnek a felelős és kulturált alkoholfogyasztás támogatása érdekében.
További információ:
Whisky Show Budapest
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: